Keizer Karelplein Julianaboom
Oranjeplein
Beatrixboom
Was een kastanjeboom geplant op 31 januari 1938 ter ere van geboorte prinses Beatrix
Villapark
Irene-Margriet-Marijkebomen
Na de geboorte van prinses Maria Christina op 18 februari 1947 (oorspronkelijk prinses Marijke genoemd en vanaf 1963 Christina) werd het planten van Oranjebomen weer actueel en besloten burgemeester en wethouders drie bomen tegelijk te planten, voor de prinsessen Irene (* 5 aug. 1939), Margriet (* 19 jan. 1943) en Marijke. Het oog van de burgemeester was daarbij gevallen op een driehoekig pleintje in het Villapark, op de plek waar de Sint Hubertuslaan overgaat in de Luikerweg en waar zowel de Aylvalaan als de Sint Notgerusweg van die weg aftakt. Voor het planten van drie schriele lindeboompjes moesten ter plekke echter twee machtige platanen, geplant bij het begin van de bouw van het Villapark in de vroege jaren 1890, worden gekapt. Kritiek daarop vanuit de gemeenteraad pareerde burgemeester Michiels van Kessenich met de woorden: ‘Wat klaagt u nou? Drie bomen zijn toch méér dan twee?’.
Bonne Femme/Bat
Tenslotte maakte de prins alleen maar vrienden toen hij op 14 maart 1974 als ere-voorzitter van het Nationaal Comité Monumentenjaar 1975 in het Gouvernement het Provinciaal Comité Limburg kwam installeren. Bij die gelegenheid beschreef prins Claus onze stad aldus: ‘In de rij van mooie en interessante steden neemt Maastricht een eigen plaats in. Men is er in ons land trots op, dat er een stad met zo’n bijzondere sfeer in Nederland ligt’. Toen prinses Beatrix en prins Claus dan ook enige maanden later een driedaags werkbezoek aan Maastricht en Limburg brachten (20-22 augustus 1974), was haar echtgenoot al helemaal ‘eine vaan us’ geworden.
Inmiddels had het echtpaar Van Oranje – Van Amsberg drie zonen gekregen: Willem Alexander (* 27 apr. 1967), Friso (* 25 sept. 1968) en Constantijn (* 11 okt. 1969). Het voorstel bij de geboorte van de eerste prins een herdenkingsboom te planten, werd in Maastricht met enthousiasme begroet. De Willem-Alexanderboom, opnieuw een lindeboom, kwam, met massale hulp van de Maastrichtse schooljeugd, te staan aan Het Bat, op de zuidoostelijke hoek van het zich nog in restauratie bevindende Stokstraatkwartier, vlak naast het terras van café-restaurant La Bonne Femme. De beide andere zonen hebben geen boom gekregen.
Limburglaan/Randwijcksingel
Beatrixboom; Tilia Europaea plantjaar 1988 ere van 50ste verjaardag prinses Beatrix
Bij gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix op 31 januari 1988 plantte de Maastrichtse wethouder van Personeel, Publieke Werken en Sport, Frits Corten, op 3 februari een Beatrixboom op grondgebied van ‘zijn’ voormalige gemeente Heer, namelijk op de hoek van de Limburglaan en de Randwycksingel, recht tegenover het bestuursgedeelte van het Gouvernement. Dat gedeelte van de straat Hoge Weerd, tussen de Kennedysingel en de Oeslingerbaan, had in december 1986 de naam Limburglaan gekregen.
Stadspark
Koningslinde; de Maastrichtse wethouder André Willems plantte bij die gelegenheid een koningslinde- initialen op sierhek “WA 30 april 2013”.
Op 30 april 2013 werd koningin Beatrix 75 jaar, bij welke gelegenheid zij afstand deed van de troon ten gunste van oudste zoon Willem Alexander, toen 46 jaar. De Maastrichtse wethouder André Willems plantte bij die gelegenheid een koningslinde in het Stadspark, pal ten noorden van de wandelbrug over de Jeker. Een koningsboom met er omheen een fraai gesmeed sierhek met vier kronen erop en de initialen ‘WA 30 april 2013’. Tijdens die voorlopig laatste Koninginnedag kwam een stoet deelnemers aan de Buitengewone Vlaggenparade op het Vrijthof in optocht naar het Stadspark om de boom te bewonderen.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.